Misky a sklenice pro naklíčování většího množství semen

Pořídíte-li si něco takového, co je nejen praktickým pomocníkem, ale i bytovým doplňkem na kuchyňské lince, měli byste znát základní zásady, aby vám ve sklenicích semínka vzešla k vašemu užitku.
První fáze – semínka k naklíčování se propláchnou vlažnou vodou, zbaví nečistot a přebytečných volných slupek, nasypou do sklenice a zalijí do tří čtvrtin studenou vodou. První fáze je ze všech nejdůležitější, semena se totiž začnou probouzet a připravovat k růstovému cyklu. Podstatné je, abyste dodrželi optimální dobu namáčení https://www.nakliceno.cz/misky-a-sklenice-na-kliceni/, poněvadž každá semena vyžadují jiný čas. Např. u luštěnin – fazolí mungo, čočky a hrachu je to zpravidla 12 hodin (nejlépe přes noc), drobné olejniny a plody, např. řeřicha, stačí namočit jen na 3 hodiny. Vždy se řiďte návodem při nákupu semínek, kde by tato doba měla být uvedena.
vyklíčená cizrna.jpg
Druhá fáze – voda, ve které se semena máčela, se slije, a znovu se plody propláchnou čistou vodou. Přebytečná voda se nechá odkapat, sklenice se uzavře perforovaným víčkem a obrátí se dnem vzhůru do kovového stojanu. Pod ní je umístěna nádobka z keramiky jako odkapávač. Klíčící sadu postavte na rovnou plochu a ponechte ji při pokojové teplotě kolem 22 stupňů Celsia po celou dobu procesu klíčení. Zároveň by neměla být ozařována přímými slunečními paprsky, ale měla by být na denním světle. Semenům nevyhovují příliš velké výkyvy teplot a průvan.
klíčky řeřichy seté.jpg
Třetí fáze – druhý a každý další den se vždy (nejlépe ráno) obsah sklenice propláchne vlažnou vodou a nádoba se opět postaví dnem vzhůru, aby přebytečná voda odkapala. Semínka v té době vyžadují totiž pouze vlhkost, kterou do sebe nasákla v průběhu prvního máčení, a stačí je vždy pouze jedenkrát, nebo dvakrát za den propláchnout vodou, aby nevyschla, ale zároveň nebyla ve vodě namočená.
Čtvrtá fáze – v závislosti na druhu rostlinky a okolní teplotě se budou tvořit klíčky, které jsou konzumovatelné již za 3 – 5 dnů. Můžete je pojídat zasyrova, kdy jsou zachovány všechny potřebné enzymy, případně je přidávat do polévek, vývarů, omáček, salátů atd. Naklíčené plody vydrží v chladničce zhruba 4 – 5 dnů ve vynikající kvalitě.